Les ràdios comercials contra el DAB+ La revolució digital que mai arriba

La ràdio digital terrestre (DAB+) avança a Europa, però a Espanya sembla encallada. Mentre IB3 i RTVE fan passes cap al futur, les grans emissores comercials segueixen apostant per l’FM. Per què frenen aquest canvi tecnològic?

LOCALRÀDIO

Redacció

3/17/20252 min read

a close up of a clock in the dark
a close up of a clock in the dark

Un canvi tecnològic que no interessa a tothom

El món de la ràdio viu una de les seves transformacions més importants des de l’arribada de la FM. La tecnologia DAB+ promet millor qualitat de so, més eficiència en l’ús de l’espectre i una oferta radiofònica més variada. Però mentre països com Alemanya, el Regne Unit o Suïssa avancen en la seva implementació, Espanya segueix molt endarrerida.

Recentment, IB3 ha anunciat que començarà a emetre en DAB+ a les Illes Balears el 2025, i RTVE ja ha fet proves a diferents punts del país. Però la resta d’emissores comercials continuen reticents a adoptar aquesta tecnologia.

El poder de l’FM i la por a la competència

Les grans cadenes de ràdio com SER, COPE i Onda Cero controlen la majoria de les freqüències FM, fet que els dona una posició privilegiada en el mercat. Amb el DAB+, aquest monopoli es trencaria, ja que permetria la incorporació de moltes més emissores. Més oferta significa més competència per l’audiència i, sobretot, pels ingressos publicitaris.

A més, el canvi cap al DAB+ implica una inversió important en infraestructura de transmissió, un cost que les emissores privades no estan disposades a assumir si no hi ha una regulació clara que els obligui a fer-ho.

Els arguments contra el DAB+: realitat o excusa?

Un dels principals arguments contra la ràdio digital terrestre és que la majoria d’oients no tenen receptors compatibles amb DAB+. És cert que a Espanya la presència d’aquests aparells és baixa, però en molts cotxes moderns ja venen integrats. Així i tot, sense una oferta àmplia d’emissores en DAB+, els usuaris no troben motius per fer servir aquesta tecnologia.

També es diu que el futur de la ràdio passa per internet i l’streaming, amb aplicacions mòbils i podcasts. Aquesta opció permet a les emissores arribar a un públic global sense necessitat d’infraestructura pròpia. Però, i si les grans tecnològiques decideixen limitar l’accés a les ràdios? Dependrà tota la ràdio d’algoritmes i plataformes privades?

Espanya, un cas únic a Europa

Mentre la majoria de països europeus han donat suport institucional a la implantació del DAB+, a Espanya no hi ha una estratègia clara per fer el salt definitiu a la ràdio digital terrestre. La pressió de les grans cadenes comercials i la manca d’incentius han fet que el procés es retardi indefinidament.

El que és segur és que el canvi acabarà arribant. La qüestió és: quan i com? Fins que el govern no estableixi un pla definitiu per impulsar el DAB+, Espanya seguirà sent una excepció a Europa.